maandag 23 september 2024

Wereldwijd unieke draadloze synchronisatietechniek!

Bij Voet Energy Solutions hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt met onze unieke Draadloze Synchronisatie Box. Deze innovatieve technologie is inmiddels met succes toegepast in onze dagelijkse werkzaamheden. Deze week markeren we een belangrijke mijlpaal: we hebben voor de TU Delft, in samenwerking met Joulz, een succesvolle synchrone heen – én terugschakeling uitgevoerd. Deze werkwijze is wereldwijd nog niet eerder toegepast.

De TU Delft heeft een eigen installatie met middenspanningsring, hier heeft Joulz aan de buitenzijde van het pand een noodvoorziening gemaakt. Zij plaatsten op het 23kV-net een 2500 kVa trafo met powerlocksysteem. Tijdens uitval of onderhoud moeten wij, Joulz & Voet, op een eenvoudige en snelle manier kunnen inkoppelen en de installatie overnemen. Vereiste van de klant hierbij; het systeem moet synchroon worden overgenomen én synchroon teruggeschakeld.
 
Wat hebben we precies gedaan om dit te kunnen realiseren? Met een 3150kVa generator en draadloze synchronisatietechniek hebben we het voor elkaar gekregen om niet alleen het systeem synchroon over te nemen, maar ook synchroon terug te schakelen zonder referentiepunt ter plaatsen. 
Op het industrieterrein van de klant staan in hetzelfde 23kV-net meerdere stations op een paar kilometer uit elkaar. Voor de synchrone overname hebben we rechtstreek op het noodstation buiten ingekoppeld met het  3150kVa noodstroomvermogen. Iets wat op de heenweg niet zo spannend is, omdat dit voor ons dagelijkse werkzaamheden zijn. Op de terugweg is dit een stuk spannender. Bij het noodstation en bij de TU Delft zelf is namelijk geen referentiepunt, deze is wel nodig voor een synchrone netovername. Daarom hebben we referentiepunten 3km verderop weggehaald doormiddel van onze draadloze synchronisatie box en naar onze generator gebracht. Vervolgens hebben we intern bij het inkoopstation van de TU Delft de installatie op 12 uur kunnen zetten en hebben we synchroon teruggeschakeld.
 
Om dit draadloos te kunnen uitvoeren komen veel technische aspecten kijken, zoals fasehoekverdraaiingen, draaiingen van de 23kV installatie en spanningsverschillen. 
Dankzij ons team, jarenlange ervaring en innovatie, maar ook in samenwerking met vaste klanten waar we het vertrouwen en de ruimte van krijgen om deze techniek toe te passen, kunnen we nieuwe technieken ontwikkelen en succesvol inzetten. Samen maken we de toekomst van energie een stuk slimmer en duurzamer!