Emissievrije energieoplossing op locatie
Bij Voet zetten we elke dag stappen om emissievrij werken haalbaar en schaalbaar te maken. Na het succesvolle pilotproject in Breda vorig jaar zijn we nu officieel van start gegaan met projecten waarbij we emissievrije bouwplaatsen van passende energieoplossingen voorzien.
Dankzij onze innovatieve aanpak en nauwe samenwerking voor dit project met partners Klever Boor- en Perstechnieken en AVIA VOLT, realiseren we een oplossing die niet alleen de uitstoot op locatie minimaliseert, maar ook de impact in transport en energievoorziening drastisch verkleint.
Op de projectlocatie in Bornerbroek moest alles, van de boormachine tot het ondersteunende equipment elektrisch worden uitgevoerd. Dit vraagt om een flinke hoeveelheid energie – maar liefst 6 megawatt per dag.
Onze aanpak:
- Energiehubs: Op het intrede- en uittredepunt hebben we tijdelijke energiehubs opgezet.
- Op het intredepunt, waar de boor opgesteld staat, hebben we een energiehub gemaakt van 6 batterijsystemen van 420 kWh. Hier staan elektrische shovels, een snellader en een transformator om er voor te zorgen dat al het equipment aangesloten kan worden op het tijdelijke energienet wat we daar gecreëerd hebben.
- Op het uittredepunt staat ook een batterijopstelling om het benodigde equipment van stroom te voorzien.
Mobiele batterijvloot: Met 16 batterijsystemen hebben we een flexibele oplossing die energie levert zonder uitstoot.
Tijdens de pilot in Breda lag de focus op scope 1: emissievrij werken op locatie. Destijds reden we batterijsystemen heen en weer tussen Culemborg en de projectlocatie. Dat proces hebben we nu verder geoptimaliseerd.
Voor dit project zijn we een samenwerking aangegaan met AVIA VOLT. Zij zijn bezig om al hun tankstations uit te rusten met laadpleinen. In Enter, nabij de projectlocatie, hebben ze een laadplein met een krachtige 1750 kVA trafo-aansluiting ingericht.
Hoe werkt het?
- We hebben in Enter een laadplein met drie batterijcontainers opgezet.
- Deze containers worden geswapt tussen de projectlocatie in Bornerbroek en het laadplein.
- Het resultaat: minder transportkilometers en een efficiëntere energievoorziening.
Een ander voordeel van de samenwerking met AVIA VOLT is dat de vrachtwagen die onze batterijen vervoert, direct HVO100-brandstof kan tanken. Zo reduceren we ook uitstoot in het transportproces.
Stapsgewijs impact maken in scope 1, 2 en 3
Bij Voet kijken we verder dan emissievrij werken op locatie. Ons doel is om in alle scopes de voetafdruk te verkleinen:
Scope 1: De uitstoot op locatie reduceren met onze batterijopstellingen en energiehubs.
Scope 2: Dankzij het laadplein in Enter en kortere transportafstanden minimaliseren we de uitstoot van onze energievoorziening.
Scope 3: In 2025 verwachten we een volledig elektrische vloot van servicemonteurs en transportmiddelen in te zetten, en werken we aan batterijsystemen van 1000 kWh en 1200 kWh. Hiermee streven we naar een nóg kleinere voetafdruk voor onze klanten en partners.
Samen werken aan een emissievrije toekomst
Dit project laat zien dat we door samen te werken en innoveren onze energieoplossingen verder ontwikkelen en transport efficiënter maken. Zo zetten we samen stappen richting emissievrij werken in scope 1, 2 en 3. Met onze nieuwbouw en nieuwe batterijvloot én nauwe samenwerking met partners blijven we onze missie voortzetten: de voetafdruk zo klein mogelijk maken met zo groot mogelijk effect.
Wil je meer weten over onze aanpak of heb je een project waarbij wij kunnen helpen? Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een duurzame toekomst.