donderdag 2 mei 2024

Fase 2 energievoorziening afvalverwerker na brandincident

Het project bij een afvalverwerker in de Botlek heeft een nieuwe fase bereikt. De bouw van een nieuw energiegebouw is een tijdrovend en kostbaar proces. Om deze periode te overbruggen heeft de afvalverwerker besloten om gedurende het komende half jaar te blijven draaien op een tijdelijke energievoorziening. Dit betekent dat, met de huidige oplossing, elke kilowattuur nog steeds wordt opgewekt uit generatoren, wat leidde tot de ambitie om (tijdelijk) terug te keren naar het vaste net. Hiervoor heeft Voet Energy Solutions een innovatieve oplossing geïmplementeerd om de energievoorziening te waarborgen. Benieuwd naar de technische aspecten en uitdagingen van deze overgangsfase? Je leest het hier.

Om deze overgang te realiseren zijn er meerdere provisoriums geplaatst in het centrum van de afvalverwerker, met een onderverdeling van 10 megawatt, welke ondersteunt wordt door de externe inkooplocatie (160 meter verderop) van de afvalverwerker.

Een cruciaal aspect van deze fase was de constructie van een steiger die zich vanaf de inkooplocatie van de afvalverwerker, over een lengte van 160 meter, uitstrekt naar het centrum van de activiteiten. Deze steiger, met een hoogte van 5 meter, fungeert als de ruggengraat van de tijdelijke energievoorziening; het verbindt de diverse locaties om de benodigde energieoverdracht mogelijk te maken. Een imposante 630 mm2 aluminium kabel, geschikt voor het transporteren van 10 megawatt energie, loopt over deze steiger. De energie wordt vervolgens verdeeld in onderstations welke functioneren als grote middenspanningsschakelaars. Deze innovatieve constructie maakt het mogelijk om de tijdelijke energievoorziening te verbinden met het externe stroomnet.

De onderverdelers zijn uitgebreid met een 3150 kVA transformator/provisorium voor het creëren van laagspanning en een 1250 kVA transformator/provisorium voor het opwekken van 3kV. Dit zorgt ervoor dat de energie efficiënt kan worden verdeeld over het terrein. Hiermee kunnen diverse apparaten, waaronder de waterpompen die de installatie koelen, op afstand worden bediend. Een schakelunit, ondergebracht in een online platform, stelt de klant in staat om de pompen te bedienen, terwijl Voet Energy Solutions het systeem kan monitoren en uitlezen. 

De 3150 kVA unit, die wordt gebruikt voor het creëren van laagspanning op het terrein, wordt niet alleen gebruikt voor essentiële apparatuur, maar ook voor de verlichting en gebouwen. Deze optimalisatie stelt Voet Energy Solutions in staat de hybride aggregaten uit fase 1 te verwijderen.

In het centrum van de fabriek/centrale zijn energiekoffers geplaatst waarmee we alle stromen, spanningsniveaus en temperaturen kunnen uitlezen. Deze gegevens worden samengebracht in een online platform (ook toegankelijk voor de klant) waardoor volledig inzicht wordt geboden in de operationele status van het systeem. 

De grootste uitdaging van dit project lag in het overbruggen van de afstand van 160 meter voor het transporteren van 10 megawatt energie. Samen met Eqin, de afvalverwerker en collega’s van Voet is er snel en efficiënt gewerkt om alle installaties te bouwen. Het transporteren van apparatuur in beperkte ruimte vereiste specialistisch vakwerk, inclusief het trekken van een 360 mm2 aluminium kabel over de steiger. Alle installaties zijn zorgvuldig kortsluitvast gelegd en onderworpen aan stroomberekeningen om een veilige realisatie te waarborgen.

Voet Energy Solutions staat niet alleen voor technische oplossingen maar biedt ook volledige ondersteuning aan klanten. Kortsluitberekeningen, pedantiemetingen, legplannen en andere benodigde analyses, worden zorgvuldig uitgevoerd om klanten in crisissituaties te ontzorgen en de energievoorziening zo snel mogelijk te herstellen.