Aanloopstromen beperken
Bij het inschakelen van een noodstroominstallatie zijn er veel verschillende factoren die een dip kunnen veroorzaken in het vermogen. Eén van die factoren is de aanloopstroom, ook wel bekend als de inschakelstroom. In dit artikel leggen wij uit wat dit precies is, hoe we het kunnen beperken en waarom het van belang is dat dit wordt beperkt.
Wat is een aanloopstroom?
Een aanloopstroom is het vermogen wat nodig is om een apparaat op te starten of om deze op de juiste toeren te laten komen. Het is een zeer korte verhoogde stroom die ontstaat wanneer een niet-lineaire belasting wordt ingeschakeld.
Er zijn verschillende types inschakelstroom.
- Resistieve inschakelstroom
Dit soort stromen treedt op wanneer de weerstand een lage waarde heeft bij het opstarten en wanneer de weerstand toeneemt in de bedrijfssituatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verwarmingselement. - Inductieve inschakelstroom
Deze stroom wordt veroorzaakt als er een spoel wordt ingeschakeld, zoals in een transformator. De energie wordt gebruikt om een magnetisch veld te creëren. - Capacitieve inschakelstroom
Wanneer apparaten met een geschakelde voeding worden ingeschakeld, ontstaan er dit soort inschakelstromen.
Hoe beperk je aanloopstromen?
Aanloopstromen zijn op verschillende manieren te beperken. Bijvoorbeeld met de onderstaande oplossingen.
- Aanloopinrichting aanpassen
- Frequentieregelaar toepassen
- Solid state relais gebruiken
- Vertraging toevoegen
- Toevoegen van een weerstand met bypass relais in series
- Ster-driehoekschakeling
- Softstarter gebruiken
De gevolgen van aanloopstromen
Wanneer er op een project sprake is van grote aanloopstromen, ontstaat er een spanningsdaling of een spanningsdip in het net. Zo’n daling kan als gevolg hebben dat volledige elektrische installaties en apparaten uitvallen. Ook wanneer er geen apparaten of installaties uitvallen, kan het er wel voor zorgen dan apparaten of delen van apparaten veel harder slijten. Dit heeft directe en indirecte financiële schade tot gevolg.