donderdag 3 maart 2022

Hoe werkt een synchrone netovername?

Onze noodstroomoplossingen worden regelmatig ingezet voor synchrone netovernames. Bijvoorbeeld wanneer een netbeheerder zoals Liander onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan het net. Om ervoor te zorgen dat gebruikers geen last hebben van deze werkzaamheden, gebeurt dit synchroon. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en waar allemaal rekening mee moet worden gehouden tijdens zo’n synchrone netovername.

Wat is een synchrone netovername?

Tijdens een netovername wordt de netvoeding overgenomen door een andere energiebron. Dit kan op twee manieren: ‘door het donker’ en synchroon. De eerste manier spreekt misschien voor zich. Hierbij wordt de netvoeding simpelweg omgekoppeld naar de andere energiebron. Er is dus korte tijd geen stroom (en licht) aanwezig.

Een synchrone netovername wordt vaak ingezet wanneer er geen moment zonder spanning mag plaatsvinden. Alle werkzaamheden kunnen bij een synchrone netovername gewoon doorgaan en ook huishoudens merken niets van deze netovername. Netbeheerders zetten steeds vaker een synchrone netovername in bij werkzaamheden en sommige locaties kunnen simpelweg niet zonder stroom komen te zitten. Denk hierbij aan ziekenhuizen of fabrieken die 24/7 draaien

Hoe werkt een synchrone netovername?

Bij een synchrone netovername komt meer kijken dan een gewone netovername. Zo moeten meerdere gegevens ‘synchroon’ aan elkaar lopen, het moet precies op elkaar afgestemd zijn. De noodstroomoplossing, bijvoorbeeld een accupakket of een aggregaat, moeten dezelfde frequentie hebben als het net. Ook de spanning moet exact hetzelfde zijn.

Met geavanceerde software wordt het aggregaat precies aangepast naar het net. Alleen op deze manier kan de netovername synchroon zijn. Als de software aangeeft dat het net en het aggregaat volledig synchroon draaien, kan het net stapje voor stapje worden overgenomen. Aan het einde van dit proces wordt het net volledig afgeschakeld en heeft het aggregaat het net 100% overgenomen.

Wie voert de netovername uit?

Doordat een synchrone netovername een complex proces is, wordt deze altijd uitgevoerd door meerdere ervaringsdeskundigen. Bij Voet hebben wij meerdere elektrotechneuten in dienst die deze netovernames kunnen uitvoeren. In de praktijk gebeurt dit vaak met, bijvoorbeeld, een werkverantwoordelijke van de netbeheerder. 

Is iedere noodstroomoplossing voor een synchrone netovername?

Voet heeft in iedere categorie een noodstroomoplossing die geschikt is voor synchrone netovernames. Onze Blue Battery Boxes, Blue Hybrid Box en onze aggregaten zijn geschikt voor synchrone netovernames. Wanneer zo’n machine is uitgerust met het juiste softwaresysteem, kan deze gebruikt worden voor een synchrone netovername. 

Iedere verschillende machine heeft zo zijn voordelen. Met een Blue Battery Box bijvoorbeeld is er helemaal geen CO2 uitstoot en hiermee kan ook een overschot aan zonne-energie worden opgeslagen in de accu’s. Zo gaat er helemaal géén energie verloren.

Hoeveel vermogen is er nodig voor een netovername?

Hoeveel kVa of kW u nodig heeft voor een synchrone netovername is afhankelijk van het gebruikte vermogen. Wanneer u weet hoeveel energie er verbruikt wordt, kunnen wij voor u berekenen hoeveel vermogen u nodig heeft. We houden bij deze berekening natuurlijk rekening met uw duurzame wensen. Zo kijken we naar emissievrije oplossingen, schonere brandstoffen of emissie armere oplossingen.

Neem contact met ons op wanneer u benieuwd bent wat voor machine u nodig heeft.